Меню
Київ, вул. Автозаводська, 24
Наша адреса:
Київ, вул. Автозаводська, 24
Час роботи
Час роботи магазину:
  • ПН-НД: 09:00 - 21:00

Святкові дні: з чого треба пити горілку?

Уривок з фільму «Пропала грамота» – Горілки пити не будемо...трішечки, але відро


Чарки, стопки и шоти для горілки

Стопки для горілки

Високоградусні алкогольні напої в Україні використовують давно. Предки наші пити умілі и робили це з великим задоволенням під гарну закуску. Хто не вірить, перечитайте «Енеїду», там такий розкішний перелік ситних страв йшов під сивуху, що про пияцтво мови бути не могло. Те, що з горілкою завжди пов'язують ім'я Д. Менделєєва, – містифікація і міф. Так, таблиця – його справа, але до горілки вчений-хімік має дуже опосередковане відношення. Дисертація Д. Менделєєва «Про з'єднання спирту з водою» зовсім не про біохімічні властивості спирто-водних розчинів, фахівці її відносять до метрології. Горілкою, яка в той час називалася казенним хлібним вином, займалися чиновники. Вони і округлили показник спирту до 40%. Тепер цей градус вважається еталонним для горілки.

Посуд для високоградусного алкоголю

Коли питання пити чи не пити горілку вже вирішене і пляшка стоїть на столі, потрібно вибрати правильний посуд для цього напою. Традиційно горілку п'ють охолодженої з невеликих чарок.

При виборі правильної посуду слід враховувати:

  • Матеріал, використаний для виготовлення ємностей. Це може бути скло, кришталь, нержавіюча сталь і срібло;
  • Обсяг. найвідповідніші для розливу горілки ємності вміщують від 40 до 100 мл напою;
  • Форму. горілку п'ють із стопок що нагадують мініатюрні склянки, чарок і шотів. Чаркою називають невеликий келишок на тонкій ніжці. Стопка шот або шот глас – стакан для шотів ємністю 45 мл або більше;
  • Дизайн. Стопки і чарки можуть бути прозорими, прикрашеними кольоровим, золотим або срібним декором, з рельєфними стінками, товстим і тонким дном. Товсте дно надає виробам не тільки респектабельний вигляд, але і стійкість.
Стопка – от 30 до 100 мл Чарка – от 40 до 100 мл Шот – от 45 до 70 мл
Стопка для горілки Чарка для горілки Шот для горілки

Чарки прийнято використовувати для розливу горілки преміум-класу. Вони відмінно підходять до багатого столу. Також чарки застосовують для міцних спиртових настоянок. У барах горілку п'ють зі стопок, виготовлених з якісного скла. Вони мають циліндричну форму і об'єм – 50-60 мл (найпопулярніший варіант). Прозоре скло дозволяє побачити, як найчистіший напій стікає по стінках, заломлюючи світло. Стопки з богемського скла модно використовувати для домашніх свят. Для перцевої горілки, медовухи і хріновухи можна брати металеві вироби.

Штрафна стопка

Є особливий різновид стопок – штрафні. Їх ставлять на стіл догори дригом, тому що вироби не мають стійкого дна, замість ніжки у стопки може бути якась фігурка. Штрафну чарчину не можна ставити на стіл, її слід пити до дна. Наповнюють стопку, тримаючи руці. Для виготовлення такого алкогольного шедевра використовують скло і метал.

Купити шоти для горілки

Шот (в перекладі з англ. – постріл) позначає і посуд, і тип напою, який випивається залпом, одним ковтком. Шот або shot drinks прийшов до нас із США. Це дитя сухого закону, яке народилося внаслідок махінацій барменів, що намагалися приховати не дуже якісний алкоголь. Заповзятливі компаньйони бутлегерів придумували найнеймовірніші поєднання напоїв з відповідними назвами – «Камікадзе», «Божевільний ірландець». Шоти популярні в барах і ресторанах.

Набори для горілки

Для урочистих обідів прийнято використовувати набори чарок з графинами або штофами. Це можуть бути вироби, виготовлені з прозорого скла і кришталю, варіанти з багатим декором. Їх подають на дорогій таці. Штофи і графини обов'язково комплектуються кришками, які щільно закривають посуд, щоб алкогольний напій не вивітрився.

Стопки і штоф

Штоф являє собою скляну ємність з квадратною основою та коротким горлечком. Він може бути виготовлений зі скла або кришталю. Раніше обсяг штофа відповідав десятій частині відра або десяти чаркам – 1,2 л, ємність півштофа становила 600 мл. Сьогодні можна знайти штофи від 800 до 1500 мл, півштофи – від 400 до 760 мл.

Вважається, що графин винайшли араби, потім цей посуд перекочував до Європи і його стали використовувати для різних напоїв. Графин відрізняється широкою нижньою частиною і тонкою високою верхньою. Щоб зручно було наливати, графини мають ручку і носик. Обсяг графина невеликий – від 500 до 1000 мл, розрахований на 6 осіб. Набори включають 1 графин і 6 стопок. Обсяг стопок в комплектах – 60 мл. У виробах з кришталю не рекомендують зберігати горілку тривалий час. Виробництво кришталю пов'язано з використанням свинцю. Найкраще підійде графин з богемського скла. Для виготовлення виробів з богемського скла замість свинцю використовують барій.


Набір з штофом Набір з графином
Стопки і штоф для горілки
Стопки і графин з декором

У нас представлені набори преміум-класу з графинами і стопками, декорованими золотом і платиною. Вони стануть вишуканим подарунком людині з хорошим смаком, ідеально підійдуть ювіляру, який цінує елітні міцні напої.


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре