Меню
Час роботи магазину:
  • Пн - Пт: 09:00 - 21:00
  • Сб. - Нд: 10:00 - 20:00

Вибираємо посуд для алкогольних напоїв

Чи знаєте ви, що у вживанні алкогольних напоїв є свої традиції та правила? І мова зараз не про те, що треба добре закушувати, горілку пити холодною, а вино теплим. Підібрати правильний посуд для алкогольних напоїв — ось найважливіший етап у вживанні спиртного. Адже від того, який буде келих чи чарка залежить не лише зручність розпиття, але й смак та аромат алкоголю. Сьогодні магазини посуду пропонують сотні виробів з різних матеріалів, різного стилю та призначення. Ми знаємо, як не загубитися у різномаїтті, та вибрати саме той варіант посуду, з яким ваш напій розкриється найблагородніше.

Келихи для вина та склянки для коктейлів
Зміст

Історія появи чарок, келихів та бокалів

Вживати алкоголь люди почали ще за часів давніх цивілізацій. Все почалося з вина, яке пили римляни, греки та єгиптяни. Для розпиття цього благородного напою вони використовували кубки з глини, слонової кістки, дорогоцінних металів, дерева, каменю, та навіть шкіри.

Перший посуд для спиртних напоїв був глиняним, і виготовлявся ще за часів пізнього палеоліту. В часи Бронзової доби, люди навчилися обробляти метали, та почали майструвати з них різний посуд для алкоголю. Коштували такі вироби дорого, тому дозволити собі розкішні ємності могли лише багатії. У Древньому Римі імператори пили вино зі срібних, свинцевих та керамічних келихів, які були оздоблені квітковими бутонами та листям.

Перші скляні ємності для спиртного з’явилися у XV столітті до н.е. на території Месопотамії та Єгипту. Тоді була винайдена технологія видування зі скла. Посуд із цього матеріалу розповсюдився і на територію Римської імперії. Нова технологія обробки скла стала революційною, завдяки цьому галузь піднялася на один рівень з гончарною справою та металургією.

Єдиним скляним кубком, який зберігся до наших часів, — є чаша Лікурга. Виріб був зроблений в епоху Античності, ймовірно, в Олександрії у IV ст. н.е., має 16,5 см у висоту, та 13 см у діаметрі. Унікальність чаші в тому, що вона здатна змінювати колір скла з зеленого на червоний в залежності від кута падіння світла.

Через те, що в стародавні часи люди пили лише вино, то й посуд був відповідний. Різні види ємностей для алкоголю почали з’являтися із розширенням асортименту спиртних напоїв. Після культу кубків, орієнтовно у І столітті н.е., з’явилися перші чарки та стопки. Древні вироби були виготовлені з дерева, а пізніше для їх майстрування почали використовувати дорогоцінні метали. Стакан, з якого ми сьогодні звикли пити сік чи воду, вперше згадується за часів Петра І. Посуд царю подарував один зі скловарів.

Бокал для коктейлів та мартіні придумали у XIX столітті. Він мав високу ніжку, звужене дно та невисокі стінки. Через таку форму посуд асоціювався з витонченістю та елегантністю.

Старовинні келихи для вина

Цікавий факт: у 20-х роках XX століття коктейльний бокал був на піку популярності через свою мініатюрну форму. Під час сухого закону в США його можна було непомітно викинути під час раптових обшуків у підпільних барах.

Бокал для шампанського винайшли в Англії у 1663 році. Хоча французи запевняють, що цей посуд зробили саме вони, у XVIII столітті, створивши його форму за зразком бюсту Марії-Антуанетти. З плином часу бокал змінювався, та свій сучасний вигляд отримав у 1930-х роках минулого століття.

Різні види посуду для алкогольних напоїв з'являлися протягом усього розвитку людства. Якщо раніше майже для всього спиртного використовувалися кубки та рюмки, то сьогодні асортимент ємностей значно ширший. Далі ми розкажемо про види посуду для алкоголю.

Різновиди посуду для алкоголю

Якщо ви любите дегустувати різні хмільні напої, то вдома має бути декілька видів келихів, стаканів та чарок, щоб у разі необхідності підібрати оптимальний варіант. Для громадських закладів мати повний арсенал посуду для алкогольних напоїв — обов'язковий етап у комплектуванні бару. Від того, в що буде налити напій, залежить його смак та аромат. Ми розкажемо вам, які існують види ємностей для алкоголю:

  • келихи – до цієї категорії відносять скляний посуд з товстими стінками, та ніжкою різної довжини та діаметра. Зазвичай використовуються для напоїв середньої міцності;
  • фужери – мають тонші стінки, ніж попередня категорія, та тонку довгу ніжку;
  • рюмки – це зменшена версія келихів. Рюмки мають високу ніжку, яка необхідна для тримання посуду, щоб тепла рука не торкалася ємності з напоєм, який має бути холодним;
  • стопки – маленькі склянки для спиртних напоїв, які ще називають шотами. Призначені для міцного алкоголю, який п’ється невеликими порціями одним ковтком;
  • склянки – ємності з широким дном та товстими стінками різної висоти. Є для алкогольних та безалкогольних напоїв.
Стопка з лікером, вершками та фруктами

Так виглядає загальна класифікація посуду для алкогольних напоїв. Існує ще багато різновидів ємностей, які підбираються з огляду на тип спиртного. Про це поговоримо трохи згодом. А зараз розкажемо вам про те, з чого виготовляють посуд для міцних напоїв. Його виробництво не обмежується склом, є ще й інші цікаві варіанти сировини.

Матеріал для виготовлення посуду для алкоголю

Перший посуд для спиртних напоїв виготовлявся здебільшого з глини, або з дорогоцінних металів. Перший був у вжитку серед простого люду, тоді як дорогоцінні келихи використовували заможні особи під час якихось церемоній чи офіційних заходів. Із розвитком промислових галузей посуд для розпиття спиртного почали робити з інших матеріалів, більш доступних для широкого загалу. Але, як декілька тисячоліть назад, так і зараз, можна зустріти вироби з унікальних матеріалів та з вишуканим дизайном. Тож поговоримо про кожну сировину окремо:

  • скло – найпоширеніший матеріал для виготовлення посуду для спиртного. Скляні вироби недорогі, та мають витончений вигляд. Розрізняють гартоване та не загартоване скло. Перший варіант більш стійкий до подряпин та ударів, бо має більш щільну структуру. Другий варіант скла вразливіший до пошкоджень, але виглядає елегантно. З не загартованого скла виготовляють бокали для шампанського та вина;
  • кришталь – від скла відрізняється наявністю характерних алмазних граней, які можна побачити при гарному освітленні;
  • кришталеве скло – цей матеріал поєднує у собі властивості скла та кришталю, виглядає витончено, стійкий до пошкоджень та подряпин. Але, вироби з кришталевого скла не мають алмазних граней і характерного сяяння;
  • склокераміка – головна відмінність цього матеріалу – стійкість до перепаду температур. Такий посуд можна використовувати навіть у мікрохвильовці. Підійде для подачі глінтвейну та інших гарячих напоїв;
  • бамбук – з нього виготовляють одноразовий посуд, який використовують на пікніках. Він легкий, та зручний у транспортуванні, а ще не шкодить природі;
  • глина – матеріал, з якого виготовляли посуд наші предки. Такі вироби екологічні, та найкраще зберігають смак напою. Зараз глиняні чарки дарують здебільшого як сувенір. А от поціновувачі української культури залюбки використовують їх і в повсякденному житті;
  • дерево – раніше кубками з нього користувалися наші пращури у буденному житті, бо іншого доступного матеріалу для виготовлення посуду для алкоголю не було. Сьогодні ж дерев’яні келихи ставлять на стіл як декор, адже матеріал, через свої природні властивості, погано переносить вологу, та швидко псується;
  • метал – сюди входить бронза, срібло, та навіть золото. Вироби з таких матеріалів мають високу вартість не тільки через сировину, з якої їх виготовляють, але й через оздоблення. Бокали та чарки інкрустують дорогоцінним камінням, роблять на них гравіювання та розписи;
  • пластик – посуд з нього призначений для вживання алкоголю на природі, коли транспортувати скляні вироби незручно, адже вони важкі, та є ризик пошкодити їх;
  • порцеляна – благородний матеріал, який асоціюється з класикою та епохою Просвітництва. З порцелянового посуду прийнято пити гарячі та теплі напої. Це може бути вино, або глінтвейн;
Фарфорові чарки для алкоголю
  • силікон – це ще один різновид матеріалу для туристичного посуду;
  • камінь – мається на увазі не те каміння, яке лежить у нас під ногами, а напівдорогоцінні матеріали. Вироби, наприклад, з нефрита чи малахіта нині служать як декоративний елемент на столі. Хоча іноді використовуються і за призначенням під час певних тематичних заходів, чи просто заради власного задоволення.

Існують і зовсім незвичайні матеріали для виготовлення посуду для міцних напоїв. До таких відносять слонову кістку. Вироби з неї складно знайти у звичайних магазинах, тож частіше за все їх везуть як сувенір з подорожей до екзотичних країн.

Далі поговоримо про те, як вибрати посуд в залежності від виду спиртного. Адже якість дегустації залежить не лише від складу напою, а й від того, в якій ємності його подаватимуть.

Вибираємо посуд в залежності від напою

Коли людина говорить, що їй не сподобалося вино чи віскі, часто річ може бути не в самому напої. Від того, в що буде налитий алкоголь, залежать його смакові властивості. На це впливає форма посуду, його розмір та товщина стінок, та ще багато інших деталей. Поговоримо про кожну групу окремо.

Келихи для вина мають відповідати таким критеріям:

  • бути прозорими та без огранки. Найкраще підійдуть вироби зі скла;
  • мати високу тонку ніжку, за яку людина братиме бокал. Торкатися ємності з напоєм не можна, щоб не змінити його температуру, що в свою чергу може призвести до порушення смаку;
  • мати звужену горловину, щоб краще відчути тонкий аромат напою.

Для червоного вина обирайте прозорі моделі на довгій ніжці, зі звуженим верхом, та круглими боками. Наповнюйте келих напоєм на 2/3 від загального об’єму.

Червоне вино в келиху

Для білого вина пасуватиме посуд об’ємом 100-125 мл, з широким верхом та круглими боками. В цьому випадку напоєм заповнюється весь келих.

Для рожевого вина купуйте посуд у формі тюльпана, об’ємом 200-300 мл. Завдяки максимально розширеній горловині спирти випаровуються, що дає змогу повністю розкритися фруктовому аромату напою.

Біле вино наливайте у келих з прямим верхом, та трохи розширеною серединою. Модель схожа на посуд для червоного вина, але має більш пряму форму.

Келихи для шампанського можна вибрати як гладкої прозорої текстури, так і з гранями. В останніх подача буде більш ефектною за рахунок заломлення світла. Важливо враховувати і форму посуду для ігристого:

  • келих зі звуженим дном сприятиме швидкому утворенню піни в напої;
  • у моделях з рівними стінками не утворюються бульбашки в достатній кількості.

Існує така класифікація келихів для шампанського:

  • флюте – має звужений верх, або дно, та об’єм до 300мл. Така форма виробу запобігає швидкому вивітрюванню напою, та мінімізує утворення піни;
  • блюдце – келих має широку чашу та довгу ніжку. Використовується для подачі шампанського з вершками.

Далі в списку посуду для алкоголю – чарка для коктейлів, або, як її ще називають, келих для мартіні. Ця модель має форму конуса та високу ніжку. Використовується для подачі охолоджених напоїв, в тому числі тих, які містять розкришений лід.

Харрікейн – це келих на короткій ніжці, має форму тюльпана та об’єм від 400 до 800 мл. В ньому подаються фруктові алкогольні та безалкогольні коктейлі.

Тепер поговоримо про велике сімейство чарок. Їх існує багато видів, кожен з яких для конкретного напою:

  • коньячна – має форму груші, та коротку ніжку. В цьому випадку контакт з руками доречний, адже за рахунок тепла людського тіла напій нагрівається і розкриває свій аромат. Коньячну чарку також використовують для кальвадоса та бренді. Її максимальний об’єм не має перевищувати 350 мл. Що міцніше напій, то меншим має бути об’єм чарки;
Коньяк у рюмці
  • арманьячна – це чарка об'ємом 160-240 мл, на високій ніжці. Має форму тюльпана зі звуженою шийкою, завдяки чому краще розкривається аромат напою;
  • рейнвейна – це невеликий келих об'ємом 100-150 мл для дегустації напівсолодкого та сухого вина. Має широку чашу, та високу тонку ніжку. Через свій мініатюрний розмір вони й знаходяться в категорії чарок, а не келихів;
  • модерн – ще один різновид маленьких келихів з об’ємом до 100 мл. Виріб має високу ніжку та звужену зверху чашу. У таких чарках подають десертні та кріплені вина, а також вермут;
  • для хересу – виріб об’ємом до 80 мл, має конічну форму та високу ніжку. Завдяки розширеній горловині спирти швидко випаровуються, і людина смакує багатий смак та аромат напою;
  • лікерна чарка – вміщує 40-120 мл алкоголю, може бути різної форми, та призначена виключно для вживання лікеру в чистому вигляді, або коктейлів з декількох різновидів алкоголю. Цей тип чарок ще називають поні;
  • для горілки – чарки різної форми та з різного матеріалу, об’ємом до 50 мл, на короткій ніжці.
  • Різновидом чарки також можна назвати стопки. Це також невеликий за об’ємом посуд, схожий на зменшену склянку. Стінки у них прямі, а дно потовщене. Стопки для горілки вміщують від 40 до 100 мл напою, стопки для шотів мають об’єм не більше 45 мл.

Далі розповімо вам про стакани та їх різновиди в залежності від алкоголю:

  • коллінз – це склянка з високими прямими стінками, вміщує в себе до 340 мл напою, та має потовщене дно. Використовується для подачі дуже холодного алкоголю, або коктейлів;
  • тумблер – традиційна склянка для віскі, яка має грубе товсте дно, прямі стінки, та середню висоту. Об’єм у таких моделей не перевищує 320 мл;
  • олд-фешн, або рокс – схожий на попередній тип, але в ньому подають напої з кубиками льоду, а його об’єм не перевищує 180 мл. Може мати округлу, конусоподібну чи асиметричну форму, але стінки обов’язково мають бути прямими;
Склянка для віскі

До окремого різновиду відноситься посуд для пива. Існує три типи ємностей для цього напою:

  • пивна склянка – її легко впізнати з-поміж інших стаканів завдяки характерній формі, схожій на діжку;
  • пивний келих – за формою схожий на фужер, але має більш високі стінки, та коротку ніжку. Частіше за все цей різновид використовують для пляшкового пива. Мінімальний об’єм такого келиха – 220 мл, максимальний – 1 л;
  • пивний кухоль – обов’язково має ручку, та мірні позначки. Призначений для бочкового пива, яке прийнято пити, щойно наливши з діжки. Випускається у наступних об’ємах: 330мл, 500 мл, 1000 мл, 2000 мл.

Тож, як виявилося, однієї склянки, чарки та келиха замало в домі, якщо ви любите дегустувати різний алкоголь. Для кожного виду напою є свій посуд, який має певну специфіку, та впливає на смакові відчуття під час вживання спиртного.

Так склалося в суспільстві, що алкоголь, частіше за все, п'ють у компаніях під час певних заходів чи свят. Тож і посуд для цього має бути відповідний. Далі ми розкажемо, на що треба звернути увагу, купуючи набори склянок чи келихів, щоб вони стали у нагоді, а не пролежали в шафі, вкриваючись пилом.

Набори для великих і маленьких компаній

Коли збирається компанія людей, щоб відзначити якусь подію, то частіше за все на столі будуть не лише безалкогольні напої, але й алкогольні. І щоб не псувати зовнішній вигляд сервірування, весь посуд для пиття має бути однакового стилю. Тож, постає завдання вибору та придбання набору склянок, келихів та чарок. І ось які поради ми зібрали для вас:

  • зважайте на інтенсивність використання. Якщо посиденьки за столом трапляються часто, краще купити набір зі скла. Він легко миється, має гарний вигляд, та коштує відносно дешево. Для особливих випадків та не частої експлуатації можна підібрати посуд з кришталю чи іншого благородного матеріалу;
  • подумайте, а за можливості запитайте, який алкоголь частіше за все вживають ваші гості. Це треба для того, щоб не витрачати гроші на зайвий посуд. Або ж можна придбати декілька наборів склянок, келихів та чарок, які за формою та розміром можна буде пристосувати до більшості алкогольних напоїв;
  • якщо ви не знайшли підходящий варіант серед наборів, то можна купити посуд для спиртного у роздріб у необхідній вам кількості. До того ж, це зручно. Якщо одна чи дві склянки розіб’ються, можна буде купити нові, а не міняти повністю комплект.

Також набори для алкоголю розрізняють за кількістю одиниць. Найчастіше комплект складається з 2, 4, 6 чи 12 предметів. Існують і великі набори з 24 штук посуду для великих компаній, чи громадських закладів. Так, наприклад, набору з 6 предметів вистачить для застілля невеликою компанією

Набір рюмок на високій ніжці

Отже, як ми з'ясували, для кожного напою, який стоїть на полиці в магазині алкоголю, є спеціальний посуд. Призначення келихів, склянок та чарок — максимально розкрити смак спиртного, підкреслити його багатий купаж та аромат. Бо якщо ємність для напою вибрана неправильно, він може здатися гірким, чи навпаки, прісним, втратити свій оригінальний запах, та навіть змінити колір. Користуйтеся нашими порадами, та купуйте посуд правильно!


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
   Погано           Добре